Kläders betydelse

Nationaldräkter

I många länder knyter man an till varandra genom en folkdräkt. I Sverige är den gul och blå, precis som svenska flaggan men varje landskap i landet har också sin egen dräkt. Här kan du läsa om andra länders speciella folkdräkter.

Skottland

Till den skotska utstyrseln hör naturligtvis kilten som helst ska bäras i klanens eget rutmönster. Det har länge diskuterats huruvida män bär underkläder under kilten eller inte. Från början hade männen så långa skjortor under att de kunde knyta dessa mellan benen och på så sätt skapa sig en egen kalsong. Idag bär man vanligtvis ett par boxershorts under men om rätt ska vara rätt så knyter man skjortan som vanligt…

Kimono

I Japan är det kimonon som står för folkdräkten. Detta avancerade plagg ser lätt ut att bära men kan ta flera timmar att sätta på. Förr bars den av båda könen men numera är det främst kvinnor som har de på sig. Förenklade versioner finns också till olika sportevenemang och till kampsport. Kimonon bärs med en överlappning åt höger förutom när man har den som liksvepning, då läggs den åt vänster. Dräkten är gammal och härstammar ändå från 400-talet f.Kr.

bard