Kläders betydelse

Klädkoder

En klädkod innebär ett visst sätt för människor att vara klädda under en viss tillställning. Det finns många olika klädkoder som varierar från kultur till kultur och från plats till plats och ibland kan det vara svårt att tyda dem. På många håll är de uppenbara och behöver inte ens antecknas men när två helt främmande kulturer möts i exempelvis affärssammanhang, så är det bra att läsa på innan så att inte mötet får ett abrupt slut. Samma sak gäller för beteenden och värderingar.

När används klädkod?

Förutom i affärer eller business, är det vanligt med klädkoder på heliga platser som i kyrkor eller synagogor, på nattklubbar eller vid bröllop och begravningar. Dock kan de två sistnämnda vara lite svåra att tolka ibland då det finns bröllopspar som begär långklänning både på dagen eller kvällstid och andra där folk kommer i jeans. Ofta har det också att göra med samhällsstatus och klass. Vanligtvis står det på inbjudningskortet hur man ska vara klädd och gör det inte det kan man välja lite efter sitt eget tycke och smak.

Även begravningar kan vara lite luriga. En del förväntar sig svartklädda gäster medans andra föredrar om de kommer i vitt. Känner man de anhöriga kan man fråga lite diskret.

bard