Kläders betydelse

Yrkeskläder

Vid blotta tanken på kläder så styrs tankarna sannolikt till de senaste trenderna och modeveckorna i Paris, Milano och London. Men kläder är så mycket mer än så och denna text ska behandla ämnet yrkeskläder. Om du drar på munnen och tycker att det låter trist så har du fel, för att arbeta som yrkeskläddesigner kan vara riktigt inspirerande. Det är nämligen många aspekter man måste ta hänsyn till och en modedesigner som är van att vara utsvävande i sina val, får chansen att tygla sig rejält för att se över funktioner och praktiska detaljer som sällan förekommer i haute couture och prêt-à-porter.

Att tänka på vid val av yrkeskläder

Det praktiska är det absolut viktigaste när ett företag ska välja yrkeskläder åt sina anställda. Kläderna ska inte i första hand vara snygga, utan tåliga och anpassade efter det yrkesområde man arbetar i. Dock finns det en enorm bredd vad gäller yrkeskläder, eftersom det kan börja vid tekniska kläder som vid städning, laboratorier och sluta i snickarbyxor på en verkstad där mekande och reparationer utgör huvuddelen av verksamheten. Yrkeskläder ska inte blandas ihop med uniform som handlar mer om att identifiera en person. Dock faller uniform inom kategorin arbetskläder i viss mån, eftersom den används på arbetet. Men gränsen är hårfin och kan lätt blandas ihop.

Att hitta yrkeskläder

Det finns idag ett betydligt större urval av företag och butiker som enbart specialiserar sig på yrkesplagg till en rad yrken och branscher. Alltifrån sjuksköterska och städare till flygvärdinnor och tekniker vid brottsplatser. Finessen med dessa företag är att man kan specialbeställa kollektioner och sätta sin egen prägel på dem genom att fästa en logotype eller ett annat märke som utmärker just det egna företaget. Behöver man ett mycket stort urval till olika avdelningar kan det bli en dyr historia som dock kan lösas med

ett företagslån eller liknande på Capcito och likartade långivare.

Viktiga funktioner i yrkesplagg

Beroende på vilket yrke man arbetar i och där kläderna ska göra nytta, så krävs det att plaggen fyller vissa funktioner. Det kan vara att de är flamsäkra, vattentäta eller tillförsäkrar en extra god hygien. Det är samtidigt viktigt att yrkeskläder tål mycket slitage och att de är ordentligt testade innan de säljs. Detta gäller speciellt inom områden där den anställde ska hantera skadliga ämnen, ömtåliga sådana eller befinna sig i en miljö som kan vara farlig. I vissa fall kan yrkesplagg också ha den väsentliga funktionen att den anställde syns ordentligt, om denne arbetar i mörker eller dylikt.

Till yrkeskläder är det också vanligt med tillbehör som huvudbonader, munskydd, ögonskydd osv för att få en komplett utstyrsel och skydda alla tänkbara kroppsdelar. Det är således mycket att tänka på vid införskaffning av yrkeskläder.

bard