Klädernas historia

Klädernas begynnelse

Det finns få saker som har ett så långt förflutet som just kläder. Ända sedan den första apmänniskan började utvecklas så har trasor och skynken använts för att kyla sig eller värma sig. Dock var dåtidens klädesplagg betydligt enklare än dagens modeutstyrslar men om man går långt tillbaka i tiden och tittar så kan man se utvecklingen ända fram till idag.

De första kläderna

De allra första plaggen som har påträffats härstammar 30 000 år tillbaka i tiden. Man har dock inte lyckats identifiera plaggen, eller rättare sagt skynkena vid den tidpunkten, eftersom tyg förmultnar med tiden och när de kommer i kontakt med andra material som sten och metall. Många arkeologer är dock överens om att de tidiga kläderna har varit päls eller djurhudar, respektive löv och gräs som bundits samman med trådar eller liknande. De tidiga synålarna kan kännetecknas som spetsiga elfenbenspinnar eller ben som man sydde ihop tyget med. Man har också funnit linfibrer från en grotta i Georgien som daterar ända sedan 36 000 år. En annan hypotes är att klädlusen som samlas i kläder har börjat sitt liv redan för över 100 000 år sedan och detta innebär naturligtvis att kläder i någon mån skulle ha funnits för otroligt länge sedan.

När kläder blev mode

Kläder har egentligen inte blivit förknippade med mode förrän vid tidig medeltid. Innan dess var syteknikerna tämligen enkla och män och kvinnors mode var näst intill identiskt. På 1300-talet kom dock detta att sakteligen förändras men inte förrän på 1500-talet kunde man se en markant skillnad mellan könen samt att nya metoder för tillverkning och val av tyger skred i bruk. Det som skedde först var att den bylsiga tunikan förändrades och gjordes om till ett plagg som formade kroppen mer. Det var det första steget till att understryka vikten att se skillnad på kvinnor och män. I Europa kom föreställningen om att mode var individuellt och skulle samtidigt uttrycka status, personlighet och samhällsklass och detta började ner i Syd – och Centraleuropa som Tyskland och Frankrike där män började bära upp ett tiotal olika hattar.

Dock var modet redan väl utbrett vid antikens Egypten för flera tusen år sedan med smycken och accessoarer men det kvinnliga och manliga modet lät alltså vänta på sig fram till Medeltiden.

Kläder idag

Nuförtiden har kläder blivit ett hjälpmedel för att inte frysa till visa vem man är och vad man tror på. Kläder skapas i form av trender och kollektionerna byts ut varje vecka i de stora kedjorna. Från att ha varit något man värdesätter, har kläder nu blivit slit-och-släng och slängs lika fort som det köps nya. Vi nöjer oss alltså inte med att ha ett par byxor i garderoben utan har en hel uppsjö som de flesta dessutom inte ens har tid att bära.

bard