Klädernas historia

Korsetten

Det plagg som har varit ett av de mest omtvistade sådana har varit korsetten. Det kvinnliga modeverktyget som har varit lika hatat som det har varit älskat. Korsetten var nästan en del av kvinnans kropp ända fram till 1900-talet när suffragetterna slängde den och vägrade bära den på grund av andningssvårigheter och rörelseinskränkning.

Korsetter snördes så hårt att kvinnor svimmade och den var endast till för att ge kvinnan en fin hållning och en ultrasmal midja som var skönhetsideal till långt in på 1900-talet. Detta omdiskuterade plagg som kvinnan hade haft så svårt att göra sig av med, försvann sedan en tid för att återkomma i en lättare form på 40-talet, dock mer som underplagg.

Korsetten idag

Idag är korsetten ett moeplagg men det går verkligen inte att jämföra den med dåtidens som var rena tortyren för kvinnan. Numera finns korsetter både som underkläder, som toppar och som klänningar för att ge ett mer feminint intryck utan att ge andnöd. De kan komma i alla möjliga typer av tyger och material, som skärp och som accessoar. Men förmodligen kommer vi aldrig mer se korsetten som det hemska redskap det en gång var. Men vem vet…

bard