Klädernas historia

Kläder och mode på 60-talet

Mode och kläder ändras för varje årtionde som går. Något som kännetecknar ett årtionde ses i ett annat årtionde som utdaterat. Men många trender kommer och går och ses ofta som återkommande. Ett årtionde som hade en väldigt starkt uttryck var 60-talet. En rad olika attribut kännetecknade detta årtionde. Det politiska klimatet påverkade också klädstilen. Musik och kultur genomgick ett skifte under denna tidsperiod och ungdomar blev en grupp som tog mer plats i samhället. Det politiska klimatet kom även att forma sättet man klädde sig på. Kläder på 60-talet blev inte bara ett sätt att uttrycka sig. Det blev ett sätt att frigöra sig.

Förändringarnas vind blåste

Under 60-talet förändras mycket och sättet att klä sig kom även att förändras. Man ville lämna det eleganta och strikta bakom sig. Därför började man istället klä sig ungdomlig och lekfullt. Kvinnor kunde nu ses bära strumpbyxor och minikjolar. Något som tidigare varit inte varit socialt accepterat. Bland män sågs även ett skift från mörka svarta färger till kläder med starka livliga färger. Man såg både en italiensk inspirerad look med kavaj och en enklare look med slitna jeans och t-shirt med olika tryck på. Något annat som förändrades under 60-talet var modeskaparnas sätt att skapa och hämta inspiration. Fram till nu hade mode fokuserat på de välbärgade kundkretsarna och sålt kläder till den ekonomiska eliten. I samband med att ungdomar tog mer plats i samhället fokuserade man istället på gatumode och vad man såg där. I samband med gatumodet kom modeskapare att dra nya linjer och mönster att sälja till massorna. Såsom en sminkborste skapar ett vackert ansikte skapade modeskaparna nya kreativa stilar.

Musik och profiler som inspirerade subkulturer

Musiken kom att ha stor betydelse för modet under 60-talet. Det brittiska bandet The Beatles tog över världen med sin musik och stilen följde med på köpet. Deras stil inspirerade till en subkultur som kom att kallas Mods. Denna grupp hade The Beatles som sin stilikon och kopierade den stil de gjort kända. Karaktäristiska drag för stilen var bland annat stilrena kostymer och fina skjortor. Tillsammans med kläderna kännetecknades stilen även av en speciell frisyr, som ofta var ganska lång med en sidbena. Detta var en elegant look som anammades av en stor grupp.

En annan stilikon under denna tid var den brittiska modellen Twiggy. Hon klädde sig ofta i väldigt söta korta klänningar med strumpbyxor. Twiggy bar även ofta manliga kostymer. Vilket kom att influera många kvinnor att göra detsamma under detta årtionde. Utöver kläderna hade Twiggy även ett speciellt sätt att sminka sig på. Hon hade väldigt stora ögon och använde mycket kajal och mascara för att framhäva dessa. Något som också många av dåtidens kvinnor tog till sig och efterliknade.

bard