Klädernas historia

Manligt och kvinnligt mode

På Medeltiden kom då klädedräkten att förändras till att skapas utifrån kroppens konturer och inte bara som en stor säck av tyg. Tekniker, skärningar och tyger blev snabbt något man värdesatte och som fick större och större inflytande. De första ”förnäma” klädedräkterna kom från Italien och Frankrike samt Burgund som låg i närheten av Belgien och Nederländerna. Där fanns en mycket stor och utpräglad överklass och ett utvecklat näringsliv och under samma tid uppmärksammades mäns och kvinnors kroppar och konturer alltmer, vilket gjorde att modet blev mer könsbetonat.

Tunikans förändring

Det som förr bara hade varit en lång tunika kortades av för männen som bar den som skjorta tillsammans med trikåerna och en jacka eller en längre rock. För kvinnorna blev den mer figursydd och framhävde både midjan och bysten och den långa kjolen uppfanns. För kyrkan blev detta en smärre chock och man kallade urringning för ”helvetesfönster”. Dock blev den mycket uppskattad av traktens herrar…

Även accessoarerna framträdde och kvinnors hår visades upp med hattar och huvudbonader, varpå man kastade den tidigare slöjan. Vid den tiden var gifta kvinnor nämligen tvingade att täcka sitt hår med en slöja, enligt kyrkans regler som hade mycket att säga till om.

Nyfikenheten på kläder betonades

Nu när formerna på kläderna började förändras så blev folk naturligtvis nyfikna på vad mer man kunde göra för att sticka ut. Vackra och dyrbara tyger, glittrande juveler och gyllene klockor blev mer populärt att ta på sig, om man hade råd vill säga. Hertigen av Burgund, Karl den djärve var den som satte modet på kartan ännu mer genom att pynta sig i alla möjliga utstyrslar och ju mer överdrivet det var desto bättre. Detta smittade sedan av sig på andra folk och modet blev nu ett sätt att uttrycka sig. Slanka men spetsiga former var tidens trender, oavsett om det gällde hattar eller skor och struthattana som vi idag bara ser på Lucia-firande var dåtidens mest trendiga detalj.

Denna första modemedvetenhet spred sig snabbt för att ideligen fortsätta att ta nya former i Europa. Renässansen var den tidsera där modet blev alltmer utvecklat och pråligt och fick en stor betydelse i hela Centraleuropa – främst i Italien, Tyskland och Frankrike men även Spanien. Detta höll i sig fram till 1700-talet när modet fullkomligt exploderade.

bard