Kläder och mode

Begreppet mode

Alla hör ordet mode i stort sett varje dag men var kommer begreppet egentligen från? De flesta vet vad det syftar på men få vet hur begreppet kom till.

”Modus” och ”la mode”

Mode härstammar som så mycket annat från latinet och ordet modus som betyder rytm eller sätt. Men sedan Frankrike blev modenation nummer ett och har världens största modevecka så har även ordet ”la mode” blivit erkänt främst inom klädbranschen. Men mode är mer abstrakt än så. Ordet har sedan börjat användas för att symbolisera tidens rytm och det som är inne just för stunden. Modet har sedan en lång tid tillbaka berättat för människan vad som är inne och vad som är ute, men modet innebär inte bara en trendmarkör utan kan också fungera som ett dömande utifrån vad andra människor visar upp. Sist men inte minst är ekonomi och mode starkt relaterat och modet har länge fungerat som en symbol för välstånd och status. Idag kryper detta ned i åldrarna och även mycket små barn får veta hur svårt det är att leva med mode och krav ända från det att de är riktigt små. Kompisars ihärdiga blickar och tävlingsinstinkt göt att det idag är svårt om man inte kan leva upp till de moderna normerna.

Mode som statussymbol

Mode spelar en större roll än vad man kan tro. Det visar hur klyftor mellan människor kan byggas i ett samhälle och resultera i antingen ett utanförskap eller en samhörighetskänsla. Mode är inte längre bara ett ord utan ett begrepp som ständigt gör sig påmint i denna hektiska värld.

bard