Klädernas historia

Populära huvudbonader nu och förr

Vad vi har eller inte har på huvudet har spelat roll i alla tider. Att ha på sig en huvudbonad vid fel tillfälle eller att inte ha på sig någon alls när konventionen kräver det, är inte helt oproblematiskt. Vissa huvudbonader förknippas med religion, till exempel hijab, andra med vissa ämbeten, som en krona eller tiara och några har vi på oss mest för att hålla värmen på vintern. Här är några exempel på huvudbonader.

Brudkrona

Brudkrona är, som namnet antyder, en krona som bärs vid ett enda, speciellt tillfälle: när man gifter sig. Brudkronan bärs av bruden och är vanligast vid kristna bröllop. Det förekommer också att brudgummen bär en brudkrona.

Cykelhjälm

Cykelhjälmar görs numera oftast av cellplast med ett yttre lager av hård plast. När cykelhjälmar började användas i större utsträckning, främst till barn, var det vanligt att de gjordes i ett frigolitliknande material. En cykelhjälm skyddar huvudet vid eventuella cykelolyckor. Från början var det främst tävlingscyklister som använde dem, men i dag är det vanligt med cykelhjälmar, främst bland barn i åldern 6-12 år. Sedan 2005 är det lag på att barn under 15 år ska ha cykelhjälm när de cyklar eller skjutsas på en tvåhjulig cykel, men på grund av sin ålder får de inte böter ifall lagen inte efterlevs.

Cowboyhatt

Cowboyhatt, eller Stetsonhatt som den egentligen heter, kommer från Missouri i USA och skapades av John B. Stetson 1962. Den tillverkades från början av filt från bäver. Många förknippar den

populära hatten med cowboys, men faktum är att när gamla fotografier från det området granskas var det sällan den typen av hatt som användes. Det var faktiskt vanligare med plommonstop. Det är westernfilmerna som felaktigt gett oss bilden av att cowboyer brukade ha Stetson-hattar.

Huckle

Ett huckle, även kallad huvudduk, är en duk som täcker håret och ibland halsen. I Sverige användes de traditionella huvuddukarna främst när man bär folkdräkt. En annan variant är sjalett som används till vardags även i dag. En del täcker håret av tradition och vana när de lämnar hemmet medan andra använder sjaletten mest som en modeaccessoar. Fina sjaletter och sjalar kan man hitta på outletsverige.se.

Foliehatt

En person som tror på konspirationsteorier och pseudovetenskap kallas nedsättande för foliehatt. En del personer sägs klä sig i en hatt av folie för att skydda sig mot elektromagnetisk strålning från utomjordingar och det är därifrån uttrycket kommer.

Det finns mycket vi kan sätta på huvudet. Vissa plagg är praktiska, som mössor, medan andra är mer kontroversiella, till exempel slöjor som täcker ansiktet eller kepsar inne i klassrummet. Det vi har på huvudet kan fylla en funktion och till exempel skydda oss om vi cyklar omkull. Det kan också vara ett sätt att berätta vilka vi är och vad vi har för smak.

bard