Kläders betydelse

Kläder i sportsammanhang

Att bära rätt kläder i OS eller andra sportevenemang tillhör kutymen hos alla nationer. Det ger en inblick i gruppen och gör det enkelt att hitta bland spelarna eller deltagarna. Sportkläder i nationens färger ger även en nationalistisk känsla vilket är viktigt under tävlingar.

Anpassningsbara kläder

Sportkläderna är också anpassade till sporten som ska utövas. Från början tillverkades endast sportkläder för jakt eller ridning, då det ansågs vara överklassens hobbies och sysselsättningar, men ända sedan 1800-talet har sportkläderna särpräglats och utvecklats inom varje sportgren.

Sport och design

Många sportutövare har efter sin karriär också öppnat sina egna företag och tillverkat sina egna sportkläder. De har sedan satt sin personliga touch på kläderna som idag ofta handlar mer om design än något annat. Sportkläder har blivit så populära att folk numera använder dem till fest eller vardags på grund av sin unika design och nya tekniska material som ger intressanta färgkombinationer och funktion. Några av kända sportdesigners är:

  • Alexander Wang
  • Björn Borg
  • Stella McCartney
  • Lacoste

När en sportutövare som en f.d. tennisstjärna eller en fotbollsspelare tillverkar sina egna kläder, använder de ofta sin erfarenhet för att göra kläderna mer funktionella till nästa generations utövare.

bard