Kläders betydelse

Vad kläder säger om dig

Numera handlar man inte enbart kläder för att skyla kroppen och för att inte frysa, utan för att värna om sin individualitet och personliga stil. Kläder är ett sätt att uttrycka vem man är och var man kommer ifrån och mycket kan sägas om en människa, enbart genom att kika i dennes garderob.

Olika grupper – olika kläder

Det är lätt att dras med i grupptrycket när det gäller kläder och mode. Grupper anammar sin egen stil och inte sällan är det lätt att se vad de röstar på och vilka deras grundåsikter är, bara genom att beskåda deras klädstil. Detta gäller förstås inte till 100 % utan den större delen av en grupp. Tänk bara på det regnbågsfärgade håret som har blivit en del av personer som värnar särskilt om hbtq-rättigheter och feminism. Se tillbaka på punkens era när tuppkammen i olika färger lyste upp stadens torg och vem kommer inte ihåg hårdrockens följeslagare med nitar på läderjackan, trasiga svarta jeans och ett makalöst långt hår? Klyscha, eller inte men visst ser man ett samband?

Att provocera med kläder

Många modeskapare har blivit enormt uppmärksammade på catwalken när de har tillverkat ett klädesplagg som både provocerat och väckt avsky. I många fall handlar det om religion. Versace gjorde en berömd klänning som fotomodellen Claudia Schiffer bar i början av 90-talet som innehöll religiösa tecken och som hamnade på förstasidan i stort sett alla tabloider. Hussein Chalayan skapade den berömda burkan som sträckte sig över det kvinnliga könet och visades också upp på catwalken med en naken kvinnokropp. Ja, att provocera bidrar till marknadsföring och all reklam är bra reklam, eller..?

bard