Klädernas historia

Investera i en hållbar garderob

Kläder är något vi alla behöver ha på oss, och de flesta vill också ha en passande personlig stil. Samtidigt har modebranschen ett högt klimatavtryck och allt fler vill därför handla på second hand för att minska sin påverkan på miljön. Att köpa begagnade kläder är bra för plånboken då de ofta är billigare än nya kläder, men ibland kan det ändå behövas en extra finansiering för att ha råd med en ny garderob.

Ett bra sätt att få in pengar till nya kläder är att sälja guld till Diamantbrev som köper upp guld från privatpersoner. I stället för att ha gamla guldsmycken hemma som du inte använder kan du sälja dem och köpa hållbara kläder på second hand. Gör dig av med det guld som inte glittrar längre och köp en ny miljövänlig garderob.

Många fördelar med second hand

Textilindustrin tär på miljön då exempelvis bomullsodlingar använder stora mängder vatten. Kemikalier som används i klädindustrin ger förgiftning av jordar, och framställningen av kläder kräver också mycket energi, vilket ger utsläpp av växthusgaser.

Alla vinner på att köpa begagnade kläder i stället för nytt. Förutom fördelarna för miljön så finns det många aktörer, till exempel Myrorna och Stadsmissionen, som ger vinsten från försäljningen till välgörande ändamål. Det är också lätt att hitta en egen stil med begagnade kläder, då de ofta är mer originella och ensamma i sitt slag jämfört med massproducerade nya kläder. Du kan också färga dina begagnade klädfynd med miljövänlig växtfärgning. Genom att använda dig av saker från ditt hushållsavfall, som örter, lökskal, avokadoskal och kaffesump kan du göra din klädstil ännu mer originell. Det går enkelt att skapa starka färger som ger ett levande intryck och som förändras med tidens gång.

bard