Klädernas historia

Hur uppstår moden?

AA-modet; androgynt och annorlunda, att testa gränser och bryta tabun. Det är inget nytt egentligen även om inte alla vågar sig på konststycket att tänja på gränserna vad gäller kläder och moden. Hur uppstår moden egentligen? Vem skapar dem?

Faktum är att modet skapas av människorna på gatan, vanliga människor som du och jag. För att ett mode ska skapas krävs det just sådana individer som har modet att kliva över gränserna och bryta tabun.

Kate Moss

En av världens mest kända trendsetters är Kate Moss Kate Moss – den berömda brittiska fotomodellen som slog igenom under nittiotalet då ”heroin chic” var den hetaste trenden. Hon kan konsten att göra något exklusivt av det mesta och det beror på att hon har en personlig stil. Hon är huvud, inte svans. Visst gör hon reklam för stora varumärken och bär således deras plagg på reklampelare och i media – men det är hennes personliga stil som är det största varumärket. Hon har en egen stil och imiterar inte andra i sina val av plagg och detta har gjort att världen tvärtom imiterar henne. Kate Moss har till och med skapat en egen hudvårdsserie för att göra folk uppmärksamma på hudvård och skönhet.

En egen stil

Det är alltså genom att INTE följa moden utan slipa på sin egen stil som man skapar moden. Det är logiskt och oundvikligt. Har man en egen stil som skiljer sig från mängden så kommer man att inspirera andra – och vips – så är man en trendsetter. Det är inte svårare än så.

Att skapa en ny stil behöver inte handla om att designa kläder utan det kan helt enkelt handla om små detaljer, till exempel att knäppa en knapp överst i raden av knappar eller om att snurra en snusnäsduk runt halsen eller vika upp byxbenen – eller alltihop på en gång. Det kan alltså handla om små egenheter som växer till monster på modets område och en personlig twist kan plötsligt erövra världen.

Man kan vara sin egen modeskapare och designer. Man måste inte slaviskt följa diktaten från världens trendsetters och klädmoguler, utan man kan välja att klä sig helt enligt eget huvud.

Modeslaven

Att klä sig efter eget huvud och vägra köpa sina plagg efter rekommendation från världens alla modemagasin, är att bryta sig ur kommersialism och modeslaveri. Moden skapas på gatan men kommersialiseras av modehusen och personer som vill göra pengar på människors flockmentalitet. Modeslaven är helt enkelt ett lukrativt ”djur” så länge hen följer det senaste modet och köper allt som glittrar och lyder minsta nyck som kändisarna på reklampelare och i modemagasin marknadsför.

Klä dig som du trivs är rådet. Gör du det kan du till och med klä dig i en utpräglad egen stil. Det är häftigt, det är cool och det är alltid modernt.

bard