Klädernas historia

1700-talet – klädernas storhetstid

På 1700-talet var modet en så viktig detalj att varje person som hade några slantar över försökte skaffa sig en fin hatt eller en vacker klänning. Barocken började på 1660-talet under Ludwig XIV:s tid. Det var då Frankrike blev modenationen nummer ett och sedan dess har Italien och Frankrike kämpat om förstaplatsen.

Männen feminiserades

Det som hände under denna tidsepok var att männen och kvinnorna kom närmare varandra i mode. Männens feminina sida visades upp och petticoats, siden, volanger och spetsar var lika viktiga för det manliga könet som för det kvinnliga. Även föregångaren till slipsen – kravatten som knyts runt halsen blev modern och idag är den trenden ett faktum igen, dock för kvinnliga blusar. Broderier och peruker var alltid närvarande och sexighet var något som för första gången blev ganska uppenbart, speciellt för kvinnan.

Kvinnornas klädsel på 1700-talet

När barocken gjorde sitt inträde så påverkades även det kvinnliga modet. Urringningarna blev än djupare, ärmarna kortades och silhuetterna uppenbarade den kvinnliga figuren med smal midja och turnyrer som framhävde rumpan och höfterna. Hela modet blev mer sexigt och det var kanske inte konstigt att 1700-talet blev omnämnt som det första seklet där moral var fullkomligt som bortblåst. Den tiden som sedan följde på 1730-talet och framåt kallas för rokokon och hade många liknelser med barocken. Krinoliner gjorde så att kvinnans höfter framhävdes än mer men åt sidorna istället för bakpå så att hon skulle ha lättare för att sitta ned. Klänningarna fick släp och männens byxor blev korta knäbyxor s.k. culotte-byxa som vi kan se än idag (dock med en annan tvist).

In kom också sminket med alla möjliga konstiga ämnen och substanser som orsakade hudproblem och sjukdomar och trots att seklet var ett ofantligt modesekel så var hygienen och sjukdomarna det som många tänker på när man säger 1700-talet.

bard