Kläder och mode

Att handla second-hand

Att shoppa på second-hand har inte bara blivit en trend men även ett nödvändigt ont för dem som faktiskt inte har råd att bekosta vanliga, nya kläder. Second-hand innebär att kläderna är äldre och använda tidigare. Under en tid på Medeltiden var det förbjudet att sälja andra plagg annat än second-hand. Idag har statusen för second-hand blivit högre och folk handlar på detta sätt för att motsäga sig högkonsumtionen i samhället.

Vintage kläder

Det finns också en annan version som kallas för vintage och då kan det även handla om äldre, ibland helt nya plagg från gamla kollektioner. Kläderna är välbevarade och har högre kvalitet än second-hand. Dock är det svårt att se skillnad på vintage och second-hand ibland men vintage har ofta en bättre klang. I storstäderna finns många vintage-butiker där man kan fynda allt från stora märkesplagg som Chanel eller Dior till privata 70-talsplagg som använts några gånger.

Vintage är inte bara gamla kläder utan ses som en guldgruva för många modeälskare. Där kan du hitta mycket originella plagg som ingen annan bär längre och på så sätt sticker du ut mer i massan, då många tycker det känns tråkigt att köpa plagg från de vanliga kedjorna som sitter på varenda en.

Var handlar man second-hand?

Det finns åtskilliga butiker som öppnar för second-hand. Myrorna eller Emmaus är två men i större städer öppnar det även små privata butiker där folk får lämna in sina gamla kläder, förutsatt att de är rena, och får en andel på summan vid försäljning. Detta sätt att tjäna en extra slant är både smidig och effektiv och förhindrar folk från att slänga kläder på soptippen när man är trött på dem. Det har framkommit att folk slänger hutlösa mängder kläder som faktiskt kunde ha använts till bättre ändamål som att skänkas till tredje världen, t.ex.

När du handlar second-hand är det lätt att fynda och hitta bra plagg till låga priser. De flesta butiker är också noga med vilka kläder man tar in så att de inte är sönder eller smutsiga. En del människor tycker att second-hand butiker har en dålig lukt och saknar charm, men faktum är att om man hittar rätt affär så kan man göra storfynd och samtidigt få en unik stil som ingen annan har.

bard