Historien om våra älskade jeans
Nästan alla av oss har ett par jeans hemma i garderoben, kanske har vi till och med flera par. Jeans är det perfekta vardagsplagget, som går att matcha med nästan vilket annat plagg som helst. Numera finns jeans i alla tänkbara färger och modeller, som till exempel hos kids brand store och i alla prisklasser. Klädaffärerna erbjuder otvättade jeans, ekologiska jeans, jeans med hål på knäna, vadlånga jeans, supertajta jeans och så vidare. Men vi har inte alltid haft detta enorma utbud att välja mellan, från början såg alla jeans i princip likadana ut. Här berättar vi hur det gick till när de populära jeansen föddes.
Berättelsen om jeansen handlar om två män, Levi Strauss och Jacob Davis, varav Levi Strauss är det enda namnet som gått till historien. 1853 flyttade tysken Levi Strauss till Kalifornien för att bygga upp ett grossistföretag. I guldrushens Kalifornien fanns guldgrävare från hela världen som arbetade med att vaska guld och hacka guld ur bergen. Arbetet var slitsamt och kläderna tog stryk, blev smutsiga och gick fort sönder. Samtidigt befann sig Jacob Davis, ursprungligen från Lettland, i ett annat gulddistrikt i Reno, Nevada. Han var skräddare och sydde till en början mest hästtäcken, men så småningom utvecklade han ett par extra kraftiga byxor. Genom att använda samma metoder som när han sydde hästtäcken, kraftiga sömmar och metallnitar, kunde Davis framställa byxor som var tåligare än de flesta andra. Men Davis saknade de pengar som krävdes för att ta patent på byxorna. Därför kontaktade han Strauss, som han tidigare hade köpt tyg av, som bekostade patentet i utbyte mot att han och Davis delade på patentet och blev kompanjoner. Sättet att förstärka fastsättningen av fickor med hjälp av nitar blev patenterat den 20 maj 1873. Efter att ha experimenterat med olika tyger fastnade männen till slut för denim. Arbetsbyxorna, av märket Levi’s, blev snabbt så populära att Strauss öppnade en fabrik i San Francisco med Jacob Davis som chef. Året innan Davis dog, 1908, sålde han sin del av patentet till Strauss.
Jeansen användes under lång tid endast som arbetskläder och fungerade som en sorts overall. De var lösa i passformen och blev under 1930-talet en del av amerikanernas fritidsgarderob. När James Dean bar jeans i filmen “Ung rebell” 1955 blev byxorna moderna bland ungdomar, men de blev också betraktade som en symbol för upproriska tonåringar. Det var först på 1970-talet som jeansen på allvar blev allmänt accepterade. Sedan dess har jeansens popularitet bestått, även om själva jeansmodet har växlat. På 1970-talet var jeansen utsvängda nertill, vilket avlöstes av ett tajtare jeansmode på 1980-talet. På 1990-talet åkte jeanslinningen ner, från naveln till höfterna samtidigt som flera andra jeansplagg blev populära, till exempel kjolar och shorts. Idag finns ett till synes oändligt utbud av modeller och märken, och jeansen har en självklar plats i var människas garderob.